6. Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler Bilimsel Araştırmalar Sempozyumu Yapıldı

03 Mayıs 2021 Pazartesi

İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) ile Karadeniz Stratejik Araştırma Ve Uygulama Merkezi (KARASAM) tarafından 30 ülkeden katılan bilim insanların iştiraki ile düzenlenen 6. Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler Bilimsel Araştırmalar Sempozyumu 28-30 Nisan tarihleri arasında Karadeniz’in incisi güzel Giresun’umuzda gerçekleştirildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi yine Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz kongremize katkı sağladılar.
Esasen sempozyumun bir kısmı yüz yüze bir kısmı yine internet üzerinden yapılması planlanmıştı. Ama korona virüs pandemisinin yaygınlaşması sonucunda devletimizin aldığı tedbirler doğrultusunda yüz yüze kısmı iptal edilip, yalnız Zoom üzerinden sanal olarak gerçekleştirildi. Kongre Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri, Beşeri Bilimler, Tarih, Coğrafya, Ekonomi, Hukuk, İdari Bilimler, Arkeoloji, Kültür, Sanat, Spor Bilimleri, Tıp Bilimleri, Veterinerlik, Tarım, Fizik, Kimya, Biyoloji, Mühendislik, Matematik ve bu disiplinlerin tüm alt konularında tüm bilimleri kapsayacak şekilde gerçekleştirildi.
Türkiye Cumhuriyetinden aralarında  Muğla Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Niğde  Ömer Halis Üniversitesi Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Ordu Üniversitesi , Erzurum Atatürk Üniversitesi , Trabzon Üniversitesi , Sakarya Üniversitesi , Manisa Celal Bayar Üniversitesi , İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi , Samsun 19 Mayıs Üniversitesi , İzmir Katip  Çelebi Üniversitesi , Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi , İstanbul Medipol Üniversitesi , İstanbul Üniversitesi , Adana Alpaslan Türkeş Bilim ve teknik Üniversitesi, Malatya Turgut Özel Üniversitesi , KAT, Beykent Üniversitesi , Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi , Sivas Cumhuriyet Üniversitesi , Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi , Erciyes Üniversitesi ,  Iğdır üniversitesi , Van 100.Yıl Üniversitesi , Ege Üniversitesi , Artvin Üniversitesi , Hacettepe Üniversitesi , Yıldırım Beyazıt Üniversitesi , Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi  ve Giresun Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 50’yı  aşkın bilim kurumundan   yüzü aşkın  bilim insanı kongremize  bilimsel tebliğleri ile iştirak etmişlerdir. .
Ayrıca Azerbaycan’dan 16, Rusya Fraksiyondan 3, Tayland’dan 1, Gürcistan 5, Lübnan 1, Brezilya 1, Fransa 1, Etiyopya 2, Moldova 8, Nijerya 6, Bulgaristan 13, Ukrayna 8, Endonezya 1, İran 18, Tunus 1, Suudi Arabistan 1, Romanya 3, Fas 5, Pakistan 1, Çek Cumhuriyeti 1, İsveç 1, Birleşik Arap Emirlikleri 1, İsrail 1, Hindistan 12, Yunanistan 1, Avusturalya 2, Çin Halk Cumhuriyeti 1  bilim insanı, bilimsel tebliğ ve araştırmaları ile katılmışlardır.
Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplam 250 civarında bilim insanının katıldığı  kongre ilimizin doğal, tarihi, mimari, kültürel ve diğer zenginliklerini tanıtan film gösterimi ile başlamıştır. Katılımcıların yoğun ilgisi ve talebiyle bu filimler 2 gün boyunca oturumlar arsısında yayınlanmaya devam etmiştir. İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) başkanı Dr. Mustafa EMEK ‘in açılış konuşması ile başlayan kongrede Sayın Dr. Mustafa Emek bu ve benzer bilimsel etkinliklerin Giresun’da  düzenlemekten dolayı Giresun’daki paydaşlarına teşekkür etmiş ve bundan sonrada ilimizde bu tür önemli uluslararası bilimsel etkinlikler düzenleyeceklerini beyan ederek, kongreye başarılar dilemiştir.
Kongre başkanı Giresun Üniversitesi, Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Abbas KARAAĞAÇLI ise konuşmasında kongre hakkında bilgi vererek,  İKSAD ile ortaklaşa ve ev sahipliğini yaptıkları bu tür uluslararası bilimsel etkinlikleri düzenlemekten dolayı onur duyduklarını, bunları sürekli hale getireceklerini ve böylece üniversitemizin ve ilimizin, hatta ülkemizin tanıtılmasına katkı sağlayacaklarını belirtmiştir. Kongreye başarılar dilelerken paydaşlara teşekkür edip, bilim insanlarını  önümüzdeki sonbaharda Giresun Üniversitesinde  yüz yüze düzenlenmesi planlanan,  KARASAM ,  İKSAD ve diğer bir çok uluslararası kurum ve kuruluşun paydaşlığı ile gerçekleştirecek olan Karadeniz Havzasında Sokak Ekonomisi temalı 8. Uluslararası Karadeniz Kongresine davet etti.
Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Bülent HANER ise kongreye başarılar dileyip, paydaşlara teşekkür etti.
Kongrenin paydaşlarından Giresun il Kültür ve turizm Müdürü sayın Kemal GÜRGENCİ ise kongreye başarılar dilerken, kapsamlı bir şekilde Giresun’unun zengin kültürel, tarihi, turistlik varlıkları hususunda katılımcıları bilgilendirdi.
Kongre oturumları başarı ile devam etti. KARASAM ve İKSAD olarak yurtdışı ve yurt içinden  yüzlerce bilim insanını sanal da olsa güzel Giresun’umuzda misafir edip, üniversitemizin, ilimizin ve ülkemizin ulusal ve uluslararası arenada tanınmasına katkıda bulunduk. Kongrede sunulan bilimsel tebliğ ve makaleler çok kıssa sürede kitap olarak yayınlanıp, bilim dünyası ve kamuoyunun ilgisine sunulacaktır.